Abnormalna funkcija mozga u žena s primarnom dismenorejom

 Istraživači u Kini uočili su promjene mozga kod žena s primarnom dismenorejom (PDM) i identificirali potencijalnu metu liječenja. Primarna dismenoreja je čest poremećaj karakteriziran grčevitim bolovima u donjem dijelu trbuha koji se javljaju neposredno prije ili tijekom menstruacije, u nedostatku drugih bolesti kao što je endometrioza, a nastaje vrlo rano, s jednom od prvih menstruacija.

Nedavna su istraživanja slika i funkcije mozga ukazala na abnormalnu funkciju mozga u primarnoj dismenoreji. Kako bi se ova hipoteza dalje istražila, dr. Jie Yang sa Sveučilišta tradicionalne kineske medicine Chengdu i kolege koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu u stanju mirovanja da bi ispitali specifične promjene u funkciji mozga u 47 žena (prosječne dobi, 23 godine) s primarnom dismenorejom i 36 odgovarajućih zdravih kontrolnih ispitanica.

Rezultati su otkrili abnormalnu gustoću funkcionalne povezanosti mozga (FCD) u žena s primarnom dismenorejom, posebno u središnjoj izvršnom dijelu, zadanom načinu rada, senzomotornim mrežama i hipokampusu. Hipokampus je jedan od važnih dijelova limbičkog sustava mozga, koji sudjeluje u procesuiranju i pamćenju emocija.

Promijenjena potpuna niskofrekventna funkcionalna povezanost mozga u hipokampusu bila je povezana s trajanjem bolesti i ocjenama jačine boli, dok je promijenjena i spora FCD u drugom somatosenzornom području (S2 područje mozga) bila povezana s jačinom boli u primarnoj dismenoreji.

Abnormalna funkcija mozga uočena u žena s primarnom dismenorejom
Gustoću funkcionalne povezanosti u S2 području mozga je posredovala u trajanju simptoma boli u primarnoj dismenoreji, što ukazuje da je područje S2 potencijalna meta liječenja za primarne dismenoreje, kažu istraživači.

Napominju da je S2 uključen u emocionalnu i sadržajnu dimenziju percepcije boli; povećana gustoća funkcionalne povezanosti u S2 mogao bi ukazivati ​​na abnormalno kodiranje percepcije boli i obrade emocija povezane s boli, što je opisano i u drugim bolnim sindromima kao facilitacija ili lakše nastupanje boli kod ponavljanog okidača.

"Ovi rezultati su u skladu s hipotezom o frekvencijski specifičnim funkcionalnim abnormalnostima mozga u pacijenata s primarnom dismenorejom", zaključuju znanstvenici u svom radu u Pain Medicine.IZVOR: https://bit.ly/3xI4Up3

Pain Medicine, online.