Web časopis
Stručno glasilo Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, namijenjen ginekolozima svih usmjerenja, pedijatrima, liječnicima obiteljske medicine i drugima.

Osnove patologije posteljiceMarina Kos i Tanja Leniček
, dvije patologinje iz Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice", od kojih je Marina Kos izvanredni profesor patologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu, napisale su veoma dopadljivu i korisnu knjigu o posteljici i bolestima koje zahvaćaju ovaj često zapostavljeni, ali ipak jako važni organ. Profesorica Kos je u ovu knjigu prenijela svoje dugogodišnje iskustvo dok joj doktorica Leniček pomogla da se sav taj materijal prenese na tiskane stranice i ilustrira s prvorazrednim slikama u boji. Iskustvo nositelja projekta kombinirano s entuzijazmom mlađe suradnice urodilo je rezultatom na koji obadvije autorice mogu biti jako ponosne.

Knjiga je podijeljena u 14 poglavlja u kojima autorice obrađuju anatomiju, histologiju, fiziologiju i patologiju posteljice. Zadnje poglavlje je od interesa za medicinare i za nemedicinare jer se bavi medicinsko-pravnim značajem pregleda posteljice. Tekst je koncizan, ali prepun činjenica i podataka, sistemačan u pristupu i didaktički besprijekoran. Meni ga je bilo uživanje čitati, a kako volim lijepe knjige, bilo mi je čak i ugodno držati u rukama ovu luksuzno opremljenu monografiju i listati glatke stranice s privlačnim slikama.

Pretpostavljam da bi obrađeni materijal trebao biti razumljiv i početniku, koji knjigu otvara s ograničenim predznanjem kao i iskusnom specijalisti koji želi obnoviti svoje znanje i saznati stručne novosti iz ovog područja patologije. Ilustracije uključuju makroskopske fotografije posteljice uz brojne mikrofotografije koje upotpunjavaju makroskopske nalaze i detalje opisane u tekstu. Vrlo vrijedni su i shematski kibernetički crteži, koji pomažu razumijevanje teksta. Posebno su korisne tablice, kao primjerice, lista osnovnih patoloških promjena posteljice, promjene posteljice pri određenim promjenama trudnoće, te tablice koje se odnose na gestacijsku trofoblastičnu bolest. Uz svako poglavlje nalaze se dobro izabrani citati iz svjetske medicinske literature. Na kraju knjige nalazi se kazalo za brzo nalaženje ključnih pojmova.

Knjiga se pojavljuje u tisku u Biblioteci sveučilišnih udžbenika. Budući se radi o prvom hrvatskom udžbeniku placentologije, mislim da će privući pažnju ne samo patologa već i ginekologa-porodničara i neonatologa. Nadam se da će dobro doći i studentima medicine, kao i predkliničkim znanstvenicima koji se bave biologijom razvitka, fiziologijom posteljice i trudnoće, ili patologijom trudnoće. Kako su tužbe protiv porodničara sve brojnije u cijelom svijetu , pa tako i u Hrvatskoj, zadnje poglavlje ove knjige o medicinsko-pravnim aspektima patološke pretrage posteljice, postat će, po mome mišljenju, obvezno štivo za pravnike koji se bave problemima medicinske jurisdikcije.

Sve u svemu očekujem da će ova knjiga biti zanimljiva medicinarima raznih profila, ali da će je pomnije čitati (od "korica do korica", da tako kažem ) oni za koje je u prvom redu napisana, tj. patolozi i ginekolozi-porodničari.


Dr.med. Ivan Damjanov
Profesor patologije
The University of Kansas School of Medicine
Kansas City, KS, USA