Portal Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju logo

Strogo Mirovanje Ne produžuje Trudnoću kod Skraćenja Cerviksa

Nove studije ukazuju da strogo mirovanje neće produžiti trudnoću kod trudnica sa skraćenim grlićem maternice.

Zapravo, studije pokazuju da postoji dva puta veća vjerojatnost da će trudnice, kojima se ograniče svakodnevne aktivnosti i spolni odnosi, roditi prije 37. tjedna trudnoće.

"Kod trudnica koje su imale određene probleme u trudnoći, a nismo imali što da im preporučimo, ograničili smo im svakodnevne aktivnosti u nadi da ćemo im pomoći", kaže Dr. Nathan Fox, specijalist ginekologije i porodništva u Maternal Fetal Medicine Associates i Icahn School of Medicine u Mount Sinai u New Yorku.


"Nova studija", navodi u Reuter Health, "pokazuje da je strogo mirovanje i dalje postupak koji preporučujemo kod prijetećeg prijevremenog porođaja, ali pokazalo se da nije samo neefikasan već je i potencijalno štetan."

Iako rezultati pokazuju da strogo mirovanje nije efikasna metoda kod skraćenog grlića maternice, nije jasno zašto povećava mogućnost za prijevremeni porođaj, kažu istraživači.

Jedan od mogućih razloga mogao bi biti to što su žene, kojima je preporučeno mirovanje, općenito u većem riziku od prijevremenog porođaja.

Ili stres i anksioznost koji se stvore kod žena koje prikujemo za krevet povećavaju taj rizik, kažu dr William Grobman iz Northwestern University u Chicagu i njegovi suradnici u Obstetrics & Gynecology.

"Poanta je da smo daleko od toga da smanjimo rizik prijevremenog porođaja i pitanje je koliko smo svjesni da taj isti rizik možemo povećati."

Novi podaci su iz studije koja je proučavala kako progesteronske injekcije utječu na sprečavanje prijevremenog porođaja kod skraćenog cerviksa.

Za analizu, 646 trudnica je praćeno svaki tjedan u svrhu da se vidi koliko je njih bilo na strogom mirovanju ili kojima je savjetovana smanjena dnevna aktivnost. 39% od svih su imale ograničenje tjelesne aktivnosti od 24. tjedna na dalje.

Studija je pratila trudnice tijekom trudnoće i ustanovljeno je da je 37% onih kojima je ograničena tjelesan aktivnost rodila prije 37.tjedna. Od onih kojima nije bila ograničena tjelesna aktivnost – 17% je rodilo ranije.

Rezultati su uspoređivani po dobi, rasi, povijesti bolesti i ultrazvučnim nalazima. Strogo mirovanje može imati nuspojave, kažu istraživači, kao što su gubitak koštane mase, tromboembolijski incidenti i gubitak kondicije.

"Strogo mirovanje je kontroverzno pitanje", kaže dr Fox koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

"Bez konkretnih dokaza o benefitu i mogućim rizicima, stvarno se moramo zapitati zašto uopće preporučiti ovu metodu." kaže dr Gobman.

Reuters Health Information

.
:: Dubravka Dedeić, dr.med. :: specijalist ginekologije i porodništva :: Zagreb