Portal Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju logo

Primarni HPV probir bolji je od citološkog probira za rak vrata maternice

Primarni HPV probir bolji je od citološkog probira za rak vrata maternice
Primarni HPV test bolji je od citologije u otkrivanju prekanceroznih lezija visokog stupnja cerviksa.Primarni test na HPV je bolji od citologije za otkrivanje prekanceroznih lezija visokog stupnja cerviksa, prema rezultatima studije COMPASS u Australiji.

"COMPASS je prva studija koja je usporedila HPV probir s citološkim testovima u populaciji koja ima znatan broj stanovništa procijepljenih protiv HPV-a", izjavila je dr. Karen Canfell iz Cancer Council New South Wales i Sveučilišta u Sydneyu, Australija. "Naši rezultati ... daju važnu inicijalnu potvrdu da će HPV probir biti bolji u otkrivanju prekanceroznih lezija cerviksa - ne samo kod necijepljenih žena, nego i kod mlađe populacije procijepljene s HPV cjepivom. "

Papa test (cervikalna citologija) je dugo imao centralno mjesto kod pregleda vrata maternice diljem svijeta, a probir HPV-a ima sve važniju ulogu tijekom proteklog desetljeća.

Najnoviji nacrt smjernica iz US Task Force preventivne službe preporučuje probir pomoću citologije svake 3 godine za žene od 21 do 29 godina, bilo papa test svake 3 godine ili HPV test svakih 5 godina za žene od 30 do 65 godina, bez pregleda prije dobi 21 ili nakon 65 godina.

Dr. Canfell i njeni kolege su pokušali procijeniti stope otkrivanja intraepitelne neoplazije cervikalne stupnja 2+ (CIN 2+) u randomiziranoj studiji s 5-godišnjim HPV probirom u usporedbi s 2,5-godišnjim citološkim probirom u Australiji. Njihovi nalazi su objavljeni online u "PLoS Medicine".

Randomizirano je gotovo 5.000 žena u dobi od 25 do 64, u omjeru 1: 2: 2, na tri pristupa:
o Tekućinski papa test (LBC) s testiranjem HPV kod citologije s lezijama niskog stupnja (LBC probir);
o HPV probir s djelomičnom genotipizacijom i izravnim upućivanjem žena s detektiranim HPV 16 / 18 na kolposkopiju i s citološkim probirom baziranim na tekućinskom papa testu kod drugih visokorizičnih (OHR) onkogenih HPV tipova (HPV + LBC trijaža, što odgovara novim preporukama za probir u Australiji);
o HPV probir s djelomičnom genotipizacijom i izravnim upućivanjem žena s detektiranim HPV 16 / 18 na kolposkopiju i citologijom s dvostrukim bojenjem na OHR onkogene HPV tipove (HPV + DS trijaža).

U skupini LBC probira je 0,1% žena imalo je citologiju visokog stupnja, a 6,6% je imalo citologiju niskog stupnja; dvije trećine potonje podskupine je nađeno kod HPV - probira.

Cjelokupna promatrana stopa HPV 16 / 18 je bila 1,2% kod žena s HPV-om: 1,3% HPV + LBC skupine i 1,1% HPV + DS triage skupine. U ovim skupinama OHR-pozitivne stope su iznosile 5,5%, odnosno 6,0%.

Početne ukupne stope upućivanja na kolposkopiju - 2,7% u skupini LBC probira, 3,8% u skupini HPV + LBC i 3,9% u skupini HPV + DS – se nisu značajno razlikovale nakon prilagodbe dobi za cijepljenje protiv HPV-a.

Ukupne CIN2 + razine detekcije su bile značajno niže u skupini LBC probira (0,1%) nego u skupinama koje su bile ispitivane s HPV-om (otprilike 1%).

Među ženama koje su ranije bile cijepljenje, otkrivene CIN2 + stope su bile 0.5% za LBC probir, 2.6% za HPV + LBC i 2.9% za HPV + DS. Među starijim ženama, koje nisu bile cijepljenje, stope su bile 0,0%, 0,6% i 0,7%.

"Australija je bila prva zemlja u svijetu koja je široko implementirala cjepivo protiv HPV-a prije 11 godina, 2006. godine, i postigla visoku razinu pokrivenosti cjepivima", rekao je dr. Canfell. "Dakle, prva je zemlja koja ima značajno preklapanje između skupina žena koje su cijepljene i žena koje imaju pravo na probir za rak vrata maternice. Stoga ova studija donosi važne informacije i za druge zemlje u kojima će kroz vrijeme biti sve veći broj žena koje su cijepljene. "

"Naši nalazi potiču na probir HPV-a u novoj eri HPV cijepljenja", rekla je. "Znamo da veću zaštita od raka vrata maternice pruža HPV probir što je prvi pokazatelj da će tako biti i kod cijepljene populacije."

"Za daljnja istraživanja želimo izdvojiti one s najvišim rizikom kako bismo ih mogli dalje pratiti", izjavila je dr. Canfell. "Nijedan probirni pristup nije savršen - ali sa sigurnošću možemo reći da petogodišnji probir na HPV izgleda odličan za žene".

"Naše je istraživanje učinjeno u kontekstu HPV cjepiva prve generacije (koje štiti od oko 70% raka vrata maternice)", rekla je. "Utjecaj cjepiva nove generacije (koje štiti od oko 90% karcinoma grlića maternice) - koje je odobreno u SAD-u i koje je nedavno preporučeno za odobrenje u Australiji - može dugoročno imati još dodatne implikacije za cervikalni probir. ”

Dr. Canfell je zaključila: "Željela bih naglasiti poantu da žene cijepljene protiv HPV-a trebaju nastaviti s probirom iako imaju znatno niži rizik od infekcije HPV-om i posljedičnih abnormalnosti visokog stupnja ili čak raka vrata maternice jer imaju također koristi od HPV probira. "

IZVOR: http://bit.ly/2hgIEgX


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni :: Zagreb