Znanstvena analiza podupire letrozol kao lijek izbora za PCO


Uporaba samo letrozola ili klomifena uz metformin pokazuju bolje rezultate u poticanju ovulacije od monoterapije klomifenom kod žena s normogonadotropnom anovulacijom, pokazuju novi rezultati.

"Kod žena s anovulacijom iz WHO skupine II, letrozol je najučinkovitiji lijek koji dovodi do rođenja živog djeteta", izjavio je dr Rui Wang sa Sveučilišta u Adelaideu u Sjevernoj Adelaide, Australija.

Anovulacija označena nazivom "WHO II skupina" je najčešći tip anovulacijske neplodnosti sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) kao glavnim uzrokom, naveli su dr Wang i njegov tim u svom izvješću objavljenom online u BMJ. Klomifen je dugo bio prva linija liječenja ove vrste neplodnosti, dodali su, ali postoje i alternativni tretmani koji su na raspolaganju.

Dr. Wang i suradnici su koristili meta-analizu za usporedbu klomifena, letrozola, metformina, klomifena i metformina, tamoksifena, gonadotropina i laparoskopskog "drillinga" jajnika u odnosu na placebo ili bez liječenja. Analizirali su 57 studija, uključujući više od 8.000 žena.

I trudnoće i ovulacije su bile značajno češće samo s letrozolom i klomifen-metforminom u usporedbi sa samim klomifenom u omjeru od 1,58 i 1.81, u postizanju trudnoće.

Trudnoća je bila 67% češća kod žena koje su uzimale samo letrozol u odnosu na žene koje su koristile samo klomifen, dok su letrozol i metformin imali značajno manji rizik višestruke trudnoće od samog klomifena (54% i 78% manji rizik višeplodnih trudnoća).

"Klomifen i metformin u kombinaciji su također pokazali veće stope trudnoće nego sam klomifen. Ovo također treba uzeti u obzir u kliničkom odlučivanju", rekao je dr Wang.

"Žene s različitim kliničkim karakteristikama mogu različito reagirati na isti tretman", dodali su istraživači. "Kao što je spomenuto u članku, pronalaženje ciljane populacije za različite načine indukcije ovulacija je sljedeći korak u individualnom liječenju neplodnosti. Također postoji hitna potreba za studijama dugoročnih praćenja potomaka čije su majke koristile letrozol za izazivanje ovulacije. "

IZVOR: http://bit.ly/2k6NUrS

BMJ 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni:: Zagreb