Većina mladića zna koju kontracepciju je koristila zadnja partnerica


Većina mladih muškaraca tvrdi da zna da li je njihova posljednja seksualna partnerica koristila kontracepciju i koje vrste, prema nedavnom američkom istraživanju.

Dobiveni rezultati su vrijedni kao podaci za korištenje u planovima i programima kojima je cilj spriječiti neplanirane trudnoće a koji su usmjereni na mlade ljude, pišu znanstvenici u časopisu American Journal of Men's Health on-line.

"Cilj studije je bio procijeniti da li bismo mogli koristiti izjave mladih muškaraca u programima prevencije neplaniranih trudnoća kod tinejđera ili u drugim istraživanjima koja se oslanjaju na izjave mladih muškaraca", izjavila je voditelj istraživanja Samantha Garbers.

Za razliku od mnogih drugih studija, izjavila je Garbers, u ovom slučaju je tim studije bio usmjeren na to da li su mladi muškarci u mogućnosti odgovoriti na pitanja o korištenju kontracepcije kod njihovih partnerica.

"Mi smo bili posebno zainteresirani koliko muškaraca nije znalo o kontracepciji - što je podatak koji se ne objavljuje u rezultatima" rekla je.

Garbers i njezini kolege su ispitali podatke dobivene iz „2011-2013 National Survey of Family Growth“, velike studije koja je uključivala muškarce i žene od 14 do 44 godina.

Istraživači su analizirali odgovore od 2.238 muškaraca čiji posljednji ženski spolni partner nije bio netko s kim su živjeli ili bili u braku, a s kim nisu planirali trudnoću ili su već imali partnericu koja je bila u drugom stanju.

Oko 85 posto muškaraca nikad nije bila u braku i gotovo polovica su bili u dobi od 15 i 24 godine.

Sudionici su zamoljeni da se sjete "da li je prilikom zadnjeg spolnog odnosa s (najnovijom partnericom) ona koristila metode za sprečavanje trudnoće ili spolno prenosivih bolesti." Oni koji su odgovorili "da" su imali sljedeće pitanje koje je metode njihova partnerica koristila i ponuđen je popis kontracepcijskih metoda za odabir.

"Odahnuli smo kada smo vidjeli da su gotovo svi muškarci svih dobnih skupina bili u mogućnosti odgovoriti na pitanja", izjavila je Garbers. "Sve u svemu, 95 posto muškaraca je bilo u mogućnosti odgovoriti na oba pitanja, a to se nije značajno razlikovalo po dobnim skupinama."

Studija je mogla samo utvrditi da li su muškarci mogli odgovoriti na pitanja, ali ne i da li su njihovi odgovori bili točni, navela je Garbers.

Oko 17 posto muškaraca je izjavilo da nisu koristili nikakvu kontracepciju prilikom svog zadnjeg seksualnog susreta, a još 30 posto je izjavilo da su koristili kondome a njihova partnerica nije koristila kontracepciju.

Rasa, etnička pripadnost, obrazovanje pa čak i vjerska pripadnost nije utjecala na rezultate, rekla je Garbers, ali ono što je zaista bilo važno je bio odnos između muškarca i njegove posljednje partnerice.

"Muškarci čija je posljednja seksualna partnerica bila novi partner, što znači da nije imala spolni odnos s tim partnerom prije tog susreta, su imali značajno veću vjerojatnost da će biti u mogućnosti sjetiti se je li njihova partnerica koristila kontracepciju", rekla je.

Gotovo 12 posto sudionika čiji je zadnji susret bio s novom partnericom se nije moglo sjetiti jesu li korištene neke metode kontrole rađanja u usporedbi s manje od 4 posto muškaraca čija posljednja partnerica nije bila nova.


IZVOR: http://bit.ly/2ifaRYn

Am J Mens Health 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Zagreb