Veći unos vlakana štiti od raka dojke


Izgleda da veći unos vlakana, posebice tijekom adolescencije i rane odrasle dobi smanjuje rizik za rak dojke, pokazuje analiza podataka iz "Nurses 'Health Study II" objavljena u liječničkom žurnalu "Pediatrics".

"Veze su očite za većinu vrsta vlakana i neovisne su o ostalim prehrambenim faktorima i zdravim navikama u jelu" napisali su Dr. Maryam S. Farvid sa Sveučilišta Harvard u Bostonu, Massachusetts, i njeni kolege.

Sadašnje prospektivno istraživanje je uključilo registrirane medicinske sestre u dobi od 25 do 42 godine pri upisu 1989.g. Velika grupa se sastojala od 90,534 žena u premenopauzi koje su ispunile upitnik o prehrani 1991. godine i 44,263 žena koje su odgovorile na pitanja 1998. godine o njihovoj prehrani u srednjoj školi.

Istraživači su posebno ocjenjivali važnost vremena unosa vlakana za rizik raka dojke u premenopauzi. Na taj su način procijenili povezanost između unosa vlakana u pojedinim razdobljima života (mladosti, ranog djetinjstva i premenopauzi općenito) i rizika od raka dojke.

Istraživači su otkrili obrnutu povezanost između konzumiranja većine izvora vlakana i učestalosti raka dojke. Naime, kada su usporedili žene u ranoj odrasloj dobi s najvećim kvintilama unosa vlakana s onima s najnižim kvintilama unosa vlakana, relativni rizik za rak dojke bio je 0,81. To predstavlja razliku između 12,0 g vlakana dnevno u ranoj odrasloj dobi kod najniže kvintile i 26,4 g vlakana / dan u gornjoj kvintili.

Kada je analiza provedena za prosječni unos vlakana tijekom adolescencije i rane odrasle životne dobi, relativni rizik za najvišu naprema najnižoj kvintili potrošnje vlakana je iznosila 0,75.

Je li dijeta promjenjivi faktor rizika za rak dojke?

Nedavno je nekoliko istraživanja pokazalo da dijetalna vlakna mogu biti zaštita protiv raka dojke, iako je učinak koji je dokumentiran u prethodnim studijama bio u cjelini mali. Trenutna studija je prepoznatljiva po tome što je posebno ispitala prehranu tijekom adolescencije ili rane odrasle dobi i odnos ovih prehrambenih navika na kasniji karcinom.

Sveukupno, studije pokazuju da je vlakno potencijalno promjenjivi faktor rizika za rak dojke. Potrošnja vlakana bi mogla biti posebno važna tijekom adolescencije ili rane odrasle dobi, kada su faktori rizika od raka dojke posebno važni. Istraživači sugeriraju u svojoj raspravi da dijetalna vlakna mogu smanjiti rizik od raka dojke poboljšavajući osjetljivosti na inzulin i smanjujući inzulinu sličan faktor rasta.

"Autori su koristili rigoroznu metodologiju pokušavajući kontrolirati čimbenike, pa su pronašli da postoji veza između prehrambenih ili životnih navika što zaslužuje daljnja istraživanja", napisali su Kathleen K. Harnden, doktor medicine, i Kimberly L. Blackwell, doktor medicine, s Duke University Medical Center u Durhamu u Sjevernoj Karolini, u popratnom uvodniku.

"Konkretno, povezanost između dijetalnih vlakana i težine mora biti ispitana prospektivno da bi se shvatile kliničke posljedice koje su uočene u rezultima studije. Razumno je da pedijatri potaknu prehranu vlaknima i uključe smanjeni rizik od raka dojke kao jednu od potencijalnih prednosti ".

Pediatrics. Objavljeno online, 2016.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Zagreb